Talo Korean aulaa koristavan suuren makrameetyön on punonut 29-vuotias kouvolalainen Siina Henttonen, @macramebysiina Instagram-tilin takaa. Tällä hetkellä Siina opiskelee uutta alaa ja tulee jatkossa suuntautumaan luovalle alalle, mahdollisesti sisustamisen ja muotoilun pariin.
Makramee on solmeiluun perustuva käsityötekniikka. Tekniikalla voi valmistaa esimerkiksi seinävaatteita, koruja, sisustustyynyjä ja mattoja. Makrameeta Siina alkoi tekemään noin puolitoista vuotta sitten, ja perusti samoin tein töiden esittelyä varten oman Instagram-tilin. “Olin nähnyt sosiaalisessa mediassa kauniita seinävaatteita ja olin niistä todella innostunut. Hetken miettimisen jälkeen aloin rohkeasti itse kokeilemaan ja opettelemaan – sille tielle sitten jäätiin! Ensimmäisten solmujen tekeminen vaatii harjoittelua ja useita toistoja, mutta sen jälkeen helpottaa ja voi keskittyä luovaan työskentelyyn”, Siina kertoo matkastaan makramee-solmeilijaksi. Muuta käsityötaustaa Siinalla ei ole, mutta hän on aina pitänyt käsillä tekemisestä. “Äitini on todellinen mestari käsitöissä, joten ehkäpä olen perinyt näitä taitoja häneltä”, Siina tuumii.
Talo Korean makrameetyö on suurin Siinan tekemä työ, ja se on 170 x 230 cm kokoinen. Työhön on käytetty Lankavan luonnonvalkoista Paulina-punoskudetta, joka on valmistettu kierrätyspuuvillasta. Tyyliltään makramee on moderni ja tehty vain yhtä solmumallia käyttäen. Talo Korean seinävaatteen solmeiluun Siinalla meni useita tunteita ja päiviä; nopeimmillaan makrameen punoo muutamassa tunnissa. Talo Korean suuri makramee on arvoltaan 250 euroa. Siinan tekemien keskikokoisten töiden hinnat pyörivät 40-70:ssä eurossa ja suuret työt 100:sta eurosta ylöspäin. Makrameetyöt ovat monipuolisia, ja niitä voi tehdä eri tyylisinä, mallisina ja värisinä. Langat Talo Korean moderniin makramee-seinävaatteeseen on saatu Lankavalta, joka toimi messukohteen yhteistyökumppanina.
Makramee on luonnonmukainen vaihtoehto, ja esimerkiksi keppejä töihin kerätään suoraan luonnosta. Kierrätyspuuvillasta valmistettuihin lankoihin hyödynnetään esimerkiksi vaateteollisuuden ylijäämämateriaaleja. “Makramee tuo kotiin luonnonläheisyyttä, boheemiutta, struktuuria ja pehmeyttä, ja mikä parasta, se tukee vanhan käsityötekniikan jatkumista”, Siina selittää. “Uskon, että makramee-villitykseen vaikuttaa useampi vallalla oleva sisustamisen trendi, kuten luonnonmateriaalien käyttö, boheemi sisustaminen ja käsitöiden arvostuksen nousu”, Siina kertoo.