Hyvää alkanutta vuotta kaikille lukijoille! Tahti kiristyy ja tuleva messukesä siintää jo edessä. Vuoden alku on parasta aikaa palata menneen vuoden messukokemuksiin ja kartoittaa meidän lupauksia tulevista messuista asiakaskunnallemme, eli teille, hyvät messukävijät ja aiheesta kiinnostuneet.
Iso osa näytteilleasettajan vastuuta on hyvän asiakaskokemuksen luominen kaikille messuvieraille. Siitä syystä olemme suurella mielenkiinnolla tarkastelleet Porin asuntomessujen kävijätutkimusta, ja etenkin messukävijöiden ennakkokäsityksiä tulevista asuntomessuista. On kuitenkin huomattava, että kävijätutkimuksesta saatu tieto on viittellistä, sillä tutkimuslomake tavoitti vain noin 9% messujen 120 000:sta kävijästä. Tutkimustietoa on mielenkiintoista analysoida ja soveltaa omassa suunnitteluprosessissa – sitä arvioimalla selviää, mitä toiveita yleisöllä on, ja mitä parannuksia he messuille toivoisivat.
Messukaupungin sijainti ja sen merkitys
Kyselyyn vastanneista 33,5% kertoi, ettei todennäköisesti tulisi käymään kesän 2019 asuntomessuilla, ja peräti 16,1% oli varmoja siitä, etteivät he tulisi käymään Kouvolan messuilla lainkaan. Tähän on monia syitä. Kaikki eivät käy messuilla vuosittain, sillä hyvin vähän ehtii tapahtua niin lyhyessä ajassa. Tällaiset asiakkaat vierailevat messuilla juuri uutuusarvoisten ideoiden vuoksi. Asumisen trendit sinnittelevät Suomen sisustuskentällä pitkiäkin aikoja lähes muuttumattomina, sillä pohjimmiltaan niitä ohjaa skandinaavinen mieltymys yksinkertaisuuteen ja kestäviin, klassisiin ja funktionaalisiin ratkaisuihin. Moni kertoi syyksi pitkän välimatkan – mainitsipa joku Kouvolan olevan peräti syrjäsuomessa. Huonosta sijainnista Kouvolaa ei mielestäni voi syyttää, toki liikennöinti esimerkiksi Pohjanmaalta on hitusen verran haastavampaa messukaupungin kaakkoisen sijaininnin vuoksi. Porin messujen kävijöistä noin 17 prosenttia oli paikallisia. Porilaisten jälkeen eniten kävijöitä messuille tuli Tampereelta, Turusta, Helsingistä ja Raumalta.
Tilastoja tutkimalla voisi päätellä, että asuntomessuilla vieraillaan erityisesti sijainnin vuoksi – Porin messujen kävijät, joista paikallisia oli n. 17%, olivat aikaisemmin vierailleet myös Seinäjoen ja Tampereen messuilla. Tästä voisi siis ennustaa Kouvolan messuvierailijoiden matkustavan messuille alle 300 kilometrin säteeltä. Tähän välimatkaan rajautuu pääkaupunkiseutu ja useita muita kaupunkeja, kuten Hämeenlinna, Imatra, Kotka, Lahti, Lappeenranta, Mikkeli, Porvoo ja Tampere. Yli 80 % kävijöistä saapui Poriin henkilöautolla, ja Kouvolaan onkin varsin hyvät kulkuyhteydet valtateiden 6, 12 ja 15 kautta. Mielenkiintoista on myös nähdä, tuovatko hyvät ratayhteydet paikalle myös julkisia kulkuneuvoja suosivia messukävijöitä.
Yleisvaikutelma Porin messuista
Kävijöitä kiinnostivat eniten piha- ja terassikalusteet, keittiöt ja saunat. Suurin motivaattori messuille lähtijöillä oli sisustaminen, ja ajanvietteen mielenkiintoisuus. Sisustustuotteet olivat kävijöitä viidenneksi eniten kiinnostanut asia. Juuri nämä tilastot kiehtovat meitä sisustussuunnittelijoita, koska ne antavat suuntaa varsinaisen messusomistuksen suunnittelulle, ja sille mitä messusisustuksessa kannattaisi painottaa. Vaikka sisustammekin messukohteestamme sen asukkaiden tulevaa kotia, on kohteen välillinen asiakas messuvierailijoita. Sisustuksen on palveltava paitsi asukkaita myös messujen kävijöitä.
Porin messujen kävijöiltään saama yleisarvosana oli hyvä. Vaikka messuihin tyytymättömiä kävijöitä oli marginaalisen vähän, on juuri negatiivinen palaute se, mihin meidän suunnittelijoina kannattaa keskittyä, jotta epäkohtia korjaamalla saataisiin kävijöiden tyytyväisyysprosentti kasvamaan entisestään. Messuvieraille annettiin kävijätutkimuksessa mahdollisuus kuvailla messuja myös omin sanoin. Eniten ihmisiä harmitti kuuma sää – sille ei toki kukaan meistä voi mitään, mutta harvassa olleet ilmastoidut kohteet olivat varmasti kävijöiden mieleen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ilmastointi tällaisissa olosuhteissa vie erityisen paljon energiaa, eikä sen vuoksi ole kovin ympäristöystävällistä. Ovia on lähes välttämätöntä pitää auki, jotta ihmiset pääsisivät kulkemaan vapaasti, eikä tungosta syntyisi. Helteiden aikaan messuilla vierailuun kannattaa varata enemmän aikaa, koska kuuma sää verottaa energiavarojamme, ja levähdystaukojen pitäminen on suotavaa.
Poimintoja kävijäpalautteesta
Lienee syytä nostaa esiin myös kohteiden sisustuksiin liittyvää palautetta. Kotinsa sisustukseen uutta ilmettä kaipasi kävijätutkimukseen vastanneista noin 12 prosenttia, ja monet vierailivat messuilla juuri uusien ideoiden ja inspiraation toivossa. Huonoa palautetta seuloessa vastaan tuli muutamia mainitsemin arvoisia kommentteja. Messuja kuvattiin tylsiksi, yllätyksettömiksi ja pliisuiksi. Sisustusten sanottiin olleen kovin samanlaisia, ja osa koki messujen toistavan itseään. Persoonallisuutta, yksilöllisyyttä, rohkeutta ja yllätyksellisyyttä kaivattiin. Joku sanoi kaikkien kohteiden olleen tyyliltään mustavalkoisia ja harmaita, joku jäi kaipaamaan värejä. Asunnoissa sanottiin olevan liian paljon mustaa väriä. En voi luvata, etteikö meidänkin kohteestamme tätä samaista väripalettia löytyisi, vaikkei mitään ollakaan vielä lyöty lukkoon. Kuten jo aiemmin mainitsinkin, ohjaavat suomalaisten sisustusratkaisuja skandinaavinen mieltymys yksinkertaisuuteen ja kestäviin, klassisiin ratkaisuihin. Neutraaleista väreistä koostuva väripaletti on näistä ratkaisuista kenties esimerkillisin. Neutraalit värit koetaan miellyttävinä, sillä ne sointuvat yhteen, rauhoittavat tilaa ja ovat ajattomia. Aina on olemassa niitä, jotka eivät elämässään arastele väriä, ja tuovat sitä myös kotinsa sisustukseen. Meidän asukkaamme maku on hillitympi ja klassisempi. Hillitty väripaletti ei kuitenkaan automaattisesti tee kohteesta monotonista ja tylsää – sisustus koostuu muistakin elementeistä, kuten erilaisista materiaaleista, tekstuureista ja esineiden muotokielestä. Neutraalia väripalettia voi siis mielestäni käyttää huoletta, eikä se automaattisesti leimaa sisustusta tylsäksi tai sieluttomaksi.
Sauna mielletään melko tavalliseksi osaksi keskivertoa suomalaista kotia, ja Suomessa onkin yli kaksi miljoonaa saunaa. Maailman mittapuulla sauna on kuitenkin varsin erikoinen paikka johon käyttää asuinneliöitä – liki kolmasosa suomalaisista saunoo viikottain*, mutta kaikki saunat eivät ole päivittäisessä käytössä. Porin asuntomessujen kävijäpalautteessa saunojen sanottiin olevan melko tavallisia. Meillä on Korean saunasta omintakeisia visioita, joiden toivomme vielä toteutuvan: onhan sauna tärkeä osa suomalaista kotia, miksemme siis jollakin tapaa korostaisi sitä.
Kohteisiin kaivattiin enemmän taidetta, ja somistustuotteita, kuten viherkasveja, tekstiilejä, keramiikkaa ja muita sisustustuotteita jäätiin kaipaamaan enemmän. Yleisten tilojen seinäpintaa meillä on Koreassa käytössä harmittavan vähän, mutta toivomme saavamme esille silti jonkin verran taidetta ja ehkä myös käsitöitä. Asunnon yleisilme tulee kuitenkin olemaan hillitty ja asukkaamme näköinen.
Asiakaskokemus ja tulevien messujen pääteemat
Joku kommentoi sponsoreiden määräävän kohteissa liikaa, ja se onkin seikka joka hyvän asiakaskokemuksen luomisessa on syytä ottaa huomioon. Joskus hyvää sopimusta ei kuitenkaan voi ohittaa, ja jokainen rakentaja ymmärtänee pienten säästöpurojen kasvavan isoksi joeksi. Liika tuotteiden tuputtaminen ja kaupallisuus kuitenkin ahdistaa ja jopa ärsyttääkin messukävijöitä – tämä asia on Koreassa otettu huomioon jo suunnitteluvaiheessa, ja yritämmekin tehdä kohteessa vierailun asiakkaille mahdollisimman miellyttäväksi kokemukseksi. Asiakaspalautteessa toivottiin myös messukohteiden edustajien olevan paremmin tavoitettavissa. Myös tämä on tärkeä huomautus, sillä usein kohteessa kävijöille nousee vierailun aikana mieleen lisäkysymyksiä kohteen sisustusratkaisuista.
Messuille toivottiin enemmän ekologista rakentamista. Toinen tulevien messujen pääteemoista on bioneeri, ja teema rakentuukin ekologisuuden, asumisen innovaatioiden ja uusio- ja kierrätysratkaisujen ympärille. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, miten muissa messukohteissa teema on otettu huomioon. Toinen teemoista on oma aika, ja se keskittyy ajankäyttöön, aktiiviseen elämäntapaan sekä vapauteen ja sitä tukeviin valintoihin, kuten etätyöskentelyyn. Ehkäpä jokin tulevista blogipostauksistamme keskittyy messujen pääteemoihin, ja niitä ympäröiviin ratkaisuihin.