Mattamustan lumoissa

Kun viime kesänä tapasimme asiakkaamme ensimmäisen kerran, vain yksi asia sisustuksessa oli varmaa: taloon tulee mattamusta keittiö. Tämä oli asiakkaille selviö, ja sen ympärille olemme lähteneet rakentamaan messukohteen muuta sisustusta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jo ennen asiakkaiden vierailua Porin asuntomessuilla, olivat he tehneet alustavia suunnitelmia paikallisen keittiötoimittajan kanssa. Palaset eivät kuitenkaan loksahdelleet täysin paikoilleen. Porissa asiakkaat näkivät yhdessä kohteessa juuri sellaisen mattamustan keittiön, jonka he omaankin kotiinsa halusivat. Tästä seurasi suunnittelun aloittaminen alusta toisen keittiötoimittajan kanssa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Talon keittiöstä tulee L-muotoinen ja sinne tulee myös niemeke. Niemeke on aina toisesta päästä kiinni seinässä, saareke “lilluu” keskellä lattiaa – loogista. Keittiön toimintoja mietittiin yhdessä keittiösuunnittelijan ja asiakkaiden kanssa. Asiakkaiden must-listalla oli mm. aamiaiskaappi, ja mietimmekin yhdessä erilaisia keittiön käyttötilanteita. Kuka tarvitsee mitäkin aamulla, kuka laittaa illalla ruokaa, mikä on järkevä sijainti aamiaiskaapille ja kylmälaitteille, ja mihin suuntaan ovet aukeavat. Pohdimme myös sitä, tuleeko niemekkeen ruokailutilan puoleiselle sivulle paikka baarijakkaroille vai laitetaanko sinne säilytystilaa.

Ennen kuin päädyimme lopulliseen keittiön muotoon, ehdimme miettiä myös saareketta, joka olisi sijainnut keittiössä juuri toisin päin kuin niemeke. Messukohteemme tulee olemaan siitä erikoinen, että yläkerroksen kattoa koristaa 9 upeaa lasikattoelementtiä. Saarekkeen kanssa pohdimme, miten se olisi asettunut suhteessa kattoikkunoihin – lopulta valitsemamme niemeke mukailee kattoikkunoiden suuntaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tyylillisesti mattamustasta keittiöstämme tulee simppeli, eleetön ja ajaton. Vetimiä ei ole, myös työtasot tulevat suurella todennäköisyydellä olemaan mustat, eikä työtason ja yläkaappien väliseen tilaankaan tule revittelyä. Välitilassa on ikkuna, josta on näkymä vastikään kunnostetulle historialliselle Tallisillalle. Keittiö kuvastaa hyvin asiakkaiden sisustusmakua, joka on aika minimalistinen, mustavalkoinen ja moderni.

Asiakkaamme ihastuivat mattamustaan pintaan, ja käytännönläheisinä suunnittelijoina halusimme käydä heidän kanssaan läpi sekä valitun ratkaisun hyvät ja huonot puolet.  Rasvaiset sormenjäljet näkyvät mattamustassa pinnassa aivan varmasti. Kun vetimiä ei ovissa ole, on varmaa, että ovet ”lähmääntyvät” käytössä. Hyvä puoli vetimettömyydessä on puolestaan se, että oven pinta on helpompi pyyhkiä puhtaaksi vedinten ollessa pois tieltä. Ei ehkä ideaalein ratkaisu jokaiseen lapsiperheeseen, mutta Korean asukkaiden kodinhoitotottumuksiin se on oikein sopiva!

some-asuntomessut-20

Kuten jo aiemmin tässä blogipostauksessa mainitsin, asiakkaamme halusivat keittiöön aamiaiskaapin. Kaappi koostuu yleensä avohyllyistä, laskutasosta ja säilytyskalusteesta, ja se on suljettavissa ovilla. Kaapissa on tapana säilyttää aamiaistarvikkeita. Perinteisen aamiaiskaapin vaihtoehtona asiakkaille ehdotettiin rulo-ovista kaappia, jonka sisältö olisi kuitenkin sama. Meidän asiakkaamme ei tästä innostunut, mutta on hienoa huomata, että uudenlaisia, tuoreita vaihtoehtoja on tulossa markkinoille jatkuvasti.

Tästä keittiöstä tulee varmasti asiakkaidemme näköinen ja aikaa kestävä. Tervetuloa ensi kesänä Korialle katsomaan paikan päälle Korean mattamustaa keittiötä!

 

 

Tämän postauksen kuvat on otettu Porin ja Mikkelin asuntomessuilta.
Advertisement