Kouvola – kaikkea kivaa muustakin kuin betonista

 

Tämä on blogimme ensimmäinen katsaus vuoden 2019 messukaupunki Kouvolaan. Kouvolalla on suotta kyseenalainen maine Suomen ***pana kaupunkina, ja me täällä näppäimistön toisella puolella haluamme osoittaa teille, että Kouvolan huono maine on vain ulkopaikkakuntalaisten negistelystä aiheutunutta urbaania legendaa, jolta on kitkettävä juuret välittömästi.

Mainitsemme postauksessa useita eri paikannimiä ja tilastoja, joten jos sellaisilla on tapana mennä teiltä lukijoilta yli hilseen, voitte huoletta selata tästä postauksesta vain pelkät kuvat.

some-asuntomessut-6

Ulkopaikkakuntalaisille Kouvolasta tulee useimmiten mieleen betonista rakennettu, Suomen ankeimmaksi ja rumimmaksi tituleerattu radanvarsikaupunki. Monet Kouvolan ydinkeskustan moderneista rakennuksista – kuten Pohjola-talo, Jaakko & Kaarina Laapotin suunnittelema keskuskirkko, sekä Juha Leiviskän ja Bertel Saarnion suunnittelema Kouvolan kaupungintalo – jakavat mielipiteitä ja herättävät usein kiivastakin keskustelua. Silti Kouvolan kaupungintalo valittiin Iltalehden lukijaäänestyksessä Suomen komeimmaksi kaupungintaloksi keväällä 2017.

Kiertääpä netissä eräs legendaarinen meemikin, jossa ilmasta kuvattua Kouvolaa verrataan eittämättä samanhenkiseen Tshernobyliin. Kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta, Kouvola is going viral!

some-asuntomessut-8

some-asuntomessut-7

Vuoden 2009 kuntaliitoksen myötä Elimäen, Jaalan ja Valkealan kunnat sekä Kouvolan, Anjalankosken ja Kuusankosken kaupungit lakkautettiin, ja niiden tilalle perustettiin uusi kunta, joka sai nimekseen Kouvola. Kuntaliitoksen jälkeen Kouvolan väkiluku on noin 84 000 ihmistä. Kouvolan alueella on myös paljon kesäasukkaita, ja Tilastokeskuksen mukaan Kouvola olikin vuonna 2017 Suomen seitsemänneksi mökkivaltaisin kunta. Tämä selittyy pitkälti sillä, että 11% Kouvolan pinta-alasta on vesistöjä. Asuntomessualueena toimiva Korian Pioneeripuisto kuului ennen vuoden 2009 kuntaliitosta Elimäen kuntaan.

some-asuntomessut-5

some-asuntomessut-9

Paikkakunnalla asuville Kouvolasta ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen betoni, vaan messualue Pioneeripuistoakin vahvasti leimaavat punatiilirakennukset, joita levittyy pitkin poikin Kouvolan kuntaa. Pelkkää sementtiä koko kaupunki ei suinkaan siis ole – Kouvolassa sijaitsee Suomen kolmanneksi suurin huvipuisto Tykkimäki, lumilautailijoiden suosima Mielakan hiihtokeskus, hurmaava Repoveden kansallispuisto, sekä Unescon maailmanperintökohde Verlan ruukki – joka on muuten yksi vuoden 2019 messujen etäkohteista. Muita kesän 2019 Asuntomessujen etäkohteita ovat Kuusankosken taideruukki ja Ankkapurhan kulttuuripuisto. Ankkapurhan kulttuuripuistoksi kutsutaan Anjalan ja Inkeroisten alueen käsittäviä matkakohteita, kuten Alvar Aallon 30-luvulla suunnittelemaa Tehtaanmäen asuntoaluetta, sekä kulttuurihistoriallisesti merkittävää Anjalan kartanomiljöötä. Kaikki asuntomessujen etäkohteet ovat mielenkiintoisia ja käymisen arvoisia nähtävyyksiä. Voi olla, että palaamme niihin blogimme puolella vielä myöhemmin keväällä.

VisitKouvola julkaisi lokakuussa hyvän artikkelin, jossa annetaan vinkkejä siitä, mitä kaikkea nähtävää Kouvolassa on muutaman tunnin pysähdyksellä. Koska Kouvola ennen kaikkea on risteyskohta ja radanvarsikaupunki, on tuosta artikkelista varmasti iloa niille, joiden junamatkan vaihtoyhteys lähtee juuri Kouvolasta. Omat täsmävinkkimme Kouvolan kävijöille jaamme täällä blogissa ja Instagram-tilillämme lähempänä kesää 2019!